» Hírek, újdonságok

Vili nagyító alatt - Napelemes kisvasúti motorkocsi

Vili, a kisvasúti napelemes motorkocsi hazánk egyik legérdekesebb fejlesztése az utóbbi időben kisvasúton. A napenergia hasznosításának módja évek, évtizedek óta ismert, de a közúti és vasúti járműveknél még viszonylag új iránynak számít, így most betekintettünk a színfalak mögé, hogy lássuk, miként is jutott el a napelem mindjárt egy kisvasútra.

A világon egyre fokozottabb a törekvés úgy az iparban, mint a közlekedésben a káros környezeti hatások csökkentésére. A gépjárműiparban egyre jobban terjed, az un. hibrid erőátviteli rendszer, amely a csökkentett üzemanyag felhasználás következtében kevesebb káros anyag kibocsátásával járul hozzá az üvegházhatás kialakulásának lassításához, megszüntetéséhez. Az energia hatékony technológiát már a nagyvasúti rendszerekben is alkalmazzák a világ vezető vasúti gyártói.

Ez a törekvés inspirálta, hogy a hazai keskenynyomtávú vasúti üzemeltetésben is alkalmazásra kerüljön egy ilyen, vagy hasonló megoldás. A megvalósítás annál is inkább sürgető mert - harmonizálva az európai irányelvekkel - a magyarországi erdeinkben és természetvédelmi területeinken a levegő tisztaságának megőrzése, előírás.

A környezettudatos kihívásoknak eleget téve került sor egy tisztán villamos hajtású motorkocsi kifejlesztésére. Az energia tárolása akkumulátorokban történik, így lehetőség van a legkorszerűbb villamos technológiák alkalmazásával, pl. fékezésnél történő visszatáplálással a vesztességeket csökkenteni. A hatásfok javulása kifejezetten hegyi pályán érvényesül, ebből a szempontból a megbízó által a királyréti vonalra terveztetett jármű, ideális körülmények között üzemelne. A rendszer hatásosságának további javulása, a járművön elhelyezett napelemek által biztosított töltés eredményeként várható. Ideális körülmények között (kellő mennyiségű napsugárzás) külső töltésre nincs is szükség, azaz a jármű tisztán megújuló energiával üzemelhet.

Tovább a cikkhez:

http://kisvasut.hu/view_cikk.php?id=2127
Programajánló