» Hírek, újdonságok

Vigyázat szarvasbőgés!

A „szarvasbőgés” miatt fokozott óvatosságra intünk mindenkit, aki az erdeinket átszelő közutakon halad. Erre figyelmeztethet a napokban bekövetkezett baleset is.

A napokban sajnos egy, a 21-es főúton történt tragikus autóbusz-baleset is vélhetően bőgési időszak fokozott szarvas mozgásához köthető.A gímszarvasok párzási időszaka ugyanis augusztus második felében, a hónap vége felé kezdődik, szeptember közepén-végén éri el csúcsát és egészen október második feléig-november elejéig eltarthat.
Ebben az időszakban a vadban gazdag területekre való belépést valóban lehet korlátozni egyes „érzékeny" helyeken, mivel ekkor az állatok sokszor hevesebben viselkednek. Szélsőséges esetben akár a bikákkal való találkozás ijesztő is lehet. De éppen emiatt - valamint az állatok védelme és nyugalmuk biztosítása érdekében - helyezünk el bizonyos helyszíneken minden nemű közlekedést tiltó táblákat és kérik az erdőlátogatókat, hogy vegyék komolyan ezeket a figyelmeztetéseket.
Ebben az időszakban a fenti okokból kifolyólag sokkal nagyobb az esélye az úttesten áthaladó, az autó hangjától megriadt vad feltűnésének. Akár a nagyobb forgalmú utaknál is előfordulhatnak hirtelen átkelő állatok, mint a balesetnél is, ezért érdemes minden ilyen helyen fokozott óvatosság. Szeptember, október hónapban szinte mindenhol a megfontolt közlekedés a célravezető - legfőképpen az erdőkhöz, mezőgazdasági területekhez közel eső útvonalakon. A tipikusan veszélyes; erdőben futó, hegyi, kanyargós utakon - és természetesen azokon a helyeken, ahol a vad megjelenésére közlekedési táblák is figyelmeztetnek - pedig a szokásosnál is fokozottabb figyelmet és óvatos vezetést ajánlunk.

(Kéri István írása alapján)

Programajánló