» Hírek, újdonságok

Vadregényes hegyvidéki kisvasutazás a Börzsönyben

Magyarország legvadregényesebb hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A beruházással megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés, így Szob és Nagybörzsöny között Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki erdei vasútvonala jött létre, összehangolt menetrenddel.

A Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, csaknem 7 km hosszú, keskeny nyomtávú pályaszakasz vonalvezetése, szintemelkedése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum.

A kisvasutazást érdemes tehát más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze többnapos itt tartózkodásra is kiváló lehetőségeket kínál. A kisvasút közelében turistautak, kerékpárutak, minőségi erdei szálláshelyek találhatók. Tematikus túrák is tehetők, hiszen a Kéktúra útvonala mellett zarándokútra is rácsatlakozhatunk.

A szálláshelyek, természeti és kulturális látnivalók, remek szolgáltatások élménnyé varázsolják a természetben való kikapcsolódást, a családi, baráti barangolásokat! Erdei foglalkozások, megfelelő kapacitás segíti a legtökéletesebb erdei iskolai programok, osztálykirándulások lebonyolítását.

A kisvasúti fejlesztésnek köszönhetően Márianosztrán a fogadóépületben hamarosan szálláshely is szolgálja a turistákat. A Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító tőszomszédságában lévő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház és Sátorhely összesen 30 fő befogadására alkalmas, továbbá 70 fő részére sátrazási lehetőség is van.

A kisvasút szomszédságában, Szokolyán pedig a Tóvik vendégház házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely működik, mely felszerelésével rendezvények megtartására is alkalmas helyszín.

A festői Dunakanyarban a Zebegényi Erdei Sátortábor csendes, gyönyörű erdei környezetben 6 fős sátrakkal áll a vendégek rendelkezésére, vizesblokkal és konyhával, továbbá vezetett kirándulások, éjszakai túra és vadles is szerepelnek programkínálatában.

A Dunakanyarban érdemes a nagymarosi Bringa- és InfóPontnál kezdeni a kirándulást, ahol hasznos információkkal, kerékpárkölcsönzéssel és –javítással is segítenek a térség aktív felfedésében.

A Börzsönyben további két kisvasúttal is utazhatunk. A Királyréti Erdei Vasút Kismaros és Királyrét között, a Kemencei Erdei Múzeumvasút pedig Kemence és Feketevölgy között közlekedik.

Miért érdemes kitartóan túrázni? Mert páratlan kilátásban lesz része. A Hegyestető csúcsán álló Julianus-kilátó tetejéről a Dunakanyarra páratlan panoráma nyílik. Aki pedig Közel 1000 méter magasságban, Csóványosról a csúcson állva a körpanoráma horizontja körülbelül 117 km. Jó idő esetén látszanak akár a Magas-Tátra vonulatai is. Nemcsak a kilátókból érdemes szemlélni a tájat, hiszen Nógrád és Drégely várát felkeresve kulturális, történelmi értékekkel is gazdagabbak leszünk.

Ringatózzon kisvasúton, kapaszkodjon fel a magasba, csodálja hosszan a káprázatos panorámát! A Börzsöny bármely kistáját is válassza kirándulása helyszínéül, hagyja, hogy a természet elvarázsolja!

Programajánló