» Hírek, újdonságok

Segítség!

Lehet, hogy csak egy telefon... és életeket menthetünk vele!

Lovas Éva cikke

Egy, a szó szoros értelmében életbevágóan fontos felhívás rövidített változata olvasható alább, melyet a Magyar Madártani Egyesület tett közzé.


Mivel bárki, aki érintett területen lakik, és egy picit figyel a környzetére, akár egyetlen telefonnal nagyon sokat segíthet, fontos, hogy minél több emberhez eljusson az alábbi kérés:


A júniusi hideg, esős időjárás miatt a fehér gólyák legjobb esetben is csak 50% körüli költési sikert érnek el idén. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és az ők megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson. Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak!



A pótlásként lerakott tojásokból kikelő fiókák akár egy hónapot is meghaladó késésben lehetnek. Olyan fészekről is érkezett az MME-hez információ, ahol a fiatalok még nem is röpképesek! Ugyanakkor a hazai fehér gólya állomány a sokéves adatok alapján az elkövetkező két hétben elvonul az országból, és ilyen helyzetben a szülők többnyire magukra hagyják a gyámoltalan fiókákat.

Az elkövetkező napok és hetek a legkritikusabbak
Legnehezebb helyzetben a fészket elhagyni nem tudó röpképtelen fiókák vannak, ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak!

Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért?



A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (elérhetőségek alább).

Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. De, őket is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.

Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?

Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el


A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni.


A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat. A gyors kapcsolatfelvétel érdekében az egyes igazgatóságok központi elérhetőségei,



Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 48/506-000
fax: 48/506-001
e-mail: info.anp@t-online.hu
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 87/555-260
fax: 87/555-261
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 36/411-581
ügyeleti telefon: 30/861-3808
fax: 36/412-791
e-mail:bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 72/517-200
fax: 72/517-229
e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs@ddnp.kvvm.hu
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 1/391-4610
fax: 1/200-1168
e-mail: dinpi@dinpi.hu
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 99/537-620, 99/537-622
fax: 99/537-621
e-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 52/529-920
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 76/482-611
fax: 76/481-074
e-mail: mailknp@knp.hu, titkarsag@knp.hu
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 66/313-855
fax: 66/311-658
e-mail: kmnp@kmnp.hu
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 94/548-036
fax.: 94/428-791
e-mail: orseginp@onp.kvvm.hu

Mi történik a mentet madarakkal?
A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni.
A madármentő állomásokon még a sérült, röpképtelen gólyák is
hozzá tudnak járulni a faj állományának fenntartásához, mert
képesek talajon épített fészkekben is költeni, az innen kirepülő fiókák pedig a mentettekhez hasonlóan szabadon engedhetők. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel az internetes gólya oldalt , és töltsék fel a problémás fészek adatait.
Programajánló