» Hírek, újdonságok

Megnyílt a Pálos-rendi és börtöntörténeti kiállítás Márianosztrán

A Pálos-rendi kolostor és az épület falai közt működő fegyház és börtön sajátos kettőséből jött létre új turisztikai látványosság a Börzsönyben megbújó fekvő kis településen, Márianosztrán. Az új attrakció a Szobról közlekedő kisvasúttal is megközelíthető.

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend középkori eredetű kolostorépületében a XIX. század közepe óta működik börtön, jelenleg is a büntetésvégrehajtási intézet irodái üzemelnek benne. A Márianosztrai Fegyház és Börtön 2010-ben évben 150,3 millió forintos támogatást nyert termékfejlesztésre és attrakcióbővítésre, a pályázat turisztikai részét az SOS Idegenforgalmi Tanácsadó Iroda (Karsaiconsulting) készítette.

Elsőként a Márianosztrai Fegyház és Börtön irodaépülete Pálosok terére néző homlokzatának felújítása kezdődött meg 2010 augusztusában, a projekt többi elemének megvalósítására tavaly került sor. Így az intézet által már nem használt épületeket felújítva és átépítve szerzetesrend és a börtön történetét bemutató múzeumot alakítottak ki, utóbbiban többek között berendezett mintazárkával is találkozhat a látogató. A múzeum tavasztól-őszig 10-16 óráig, március végétől október végéig 10-18 óráig tart nyitva.

A múzeum mögötti területen kialakított látogatóközpontban 80 fős konferenciaterem, és játszóház kapott helyet. A közelben új parkoló és egy néhány perces sétával elérhető rabtemető áll.

Az új attrakció a Szob és Márianosztra között közlekedő Börzsöny kisvasúttal is megközelíthető, melynek végállomásától néhány perces sétával érhető el a Pálosok tere. A kirándulók a Faluházat is belevehetik programjukba, így több órás turisztikai élményhez juthatnak.
Programajánló