» Hírek, újdonságok

Megmenekültünk

11 ezernél több béka menekült meg Honton

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság-amelynek polgári természetőre vagyok-idén békamentést szervezett a 2-es sz. főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán.

Ezen a területen található a börzsönyi békaállomány legjelentősebb része, amelynek megóvása fontos természetvédelmi feladat.

Még a vonulás megkezdése előtt megtisztíttattuk a növényzettől a terelőkerítést és lebontattuk az ún. halálcsapdát. A halálcsapda egy hosszan húzódó kerítés volt a kerékpárút felöli oldalon, az úttest széle mellett. Az úttesten átjutott állatokat nem engedte lejutni az ártérre, visszafordulásra késztette őket. A biztos halálba.

Következő lépésként megpróbáltuk békabaráttá tenni az átjárókat. Ennek érdekében vékony! földréteggel fedtük az átjárók alsó részének egy szakaszát.Így az átjárókhoz lejövő állatokat nem magas küszöbű, hideg beton várta.Sajnos ennek ellenére viszonylag kevés állat választotta ezt a biztonságos átkelési módot.Több alkalommal tapasztaltuk, hogy az állatok elindultak az ártér felé, de egy idő után visszafordultak.

A tereprendezési munkákkal egyidejűleg elkezdtük szervezni a mentést is.

Március 19-e és 31-e között-ekkor zajlott a fő vonulás- ügyeletet tartottunk Honton.Egyszerre 3-4 munkatársunk teljesített szolgálatot a területen. A mentésre önkéntesek jelentkezését is vártuk. Felhívásunkra, amely több helyen is megjelent, sokan jelentkeztek. Voltak, akik csak 1 alkalommal tudtak jönni, de akadtak, akik több estén is részt vettek a mentésben. A szervezett, összehangolt munkának meglett az eredménye. Munkatársainknak és a hozzájuk csatlakozó önkénteseknek köszönhetően 11 ezernél több brekit-a barna varangyok száma 10 ezer felett volt-sikerült biztonságban lejuttatni az ártérre.

A mentés végig jó hangulatban, fegyelmezetten zajlott.

Sajnos akadtak, akiknek nem tetszett a tevékenységünk. Ők nem menteni jöttek,hanem statisztikát csinálni. Arra lettek volna kíváncsiak, az állatok átmásznak-e a kerítésen. Erre az elmúlt 3 év már megadta a választ, egyértelmű „igen”-t. Több ezer ártatlan kis áldozat személyében, akiknek az autók kerekei alatt ért véget rövid kis élete.

Nem foglalkoztunk ezekkel az emberekkel. Nekünk az állatok élete volt fontos. Mindent elkövettünk, hogy minél több békát sikerüljön megmenteni. Sajnos így is voltak áldozatok, de ezek száma elenyésző volt az elmúlt évekhez képest.

A vonulási időszak vége felé történt valami,amit nem tudok szó nélkül hagyni.


Március 28-án a Kossuth Rádió Oxigén című adásában-az interneten meg lehet hallgatni-elhangzott egy riport a békamentésről, ami nagyon felháborított. A nyilatkozó két olyan kijelentést tett, aminek nincs semmi alapja.Rágalom mind a kettő.


  1. A mentés során emberek életét veszélyeztették, felkészületlenül vitték őket területre.
Nos egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ahol mentés folyt az országban, ne vigyáztak volna az önkéntesekre.

Nálunk Honton valamennyi önkéntes tudta, milyen körülmények várják.A mentés megkezdése előtt ismertettük velük a szabályokat, amelyeket mindenki fegyelmezetten betartott. Önkéntes nem mehetett ki az úttestre, sőt, az úttest szélén is be kellett tartani bizonyos távolságot.A brekikkel teli vödröket csak velünk együtt vihették át az ártér felöli oldalra.Mindenkin volt láthatósági mellény.

2 Az alagutak bejáratát 45 cm-es földdel borítottuk, nem fért be rajtuk a béka.

Nem tudom, a nyilatkozó hol mérte ezt a 45 cm-t. Az biztos, nem Honton.Ott ugyanis kb. 10 cm-es földréteg borítja az átjárók kezdeti, alsó részét.Az átjárók átmérője kb. 60 cm. Tehát a brekik még a hátsó lábukraállva, ágaskodva is kényelmesen befértek volna.A földborításnak köszönhetően több állat is bement az átjárókba. Sajnos azonban amint elérték azt a rszt, amit már nem tudtunk földdel borítani , nagy részük visszafordult.

Összegzés:

Egyértelműen sikeres volt az idei mentés, amit a megmentett állatok nagy száma bizonyít.Ez az önkéntesek segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg. Nagyon sok béka köszönheti nekik az életét. Jó érzés volt, hogy a felhívásunkra sokan jelentkeztek. Remek kis csapat jött össze.Bízom benne, együtt marad a társaság és újak is csatlakoznak hozzájuk.

Ennek érdekében több programot is szervezek,amelyekre bárki jelentkezhet az alábbi e-mail címeken:

scirpi@citromail.hu scirpi@gmail.com

Ezeken a címeken lehet jelentkezni a következő évi mentésre is.Ha az időjárás is úgy akarja, a honti békaállomány idén megerősödik. Jövőre még több állatkának lesz szüksége a segítségünkre. Mi lesz a békamentők jutalma?

1. egy csodálatos érzés, hogy védtelen, ártatlan, kedves kis állatokon segítettek.

2. A békáktól egy gyönyörű koncert. Olyan, amilyent ember nem tud csinálni.

Fantasztikus, amikor az ártéren felcsendül a több ezer béka kórusa.Számomra ez a világ legszebb zenéje.Idén több alkalommal átélhettem ezt a csodát.

Felejtehetetlen, örök élmény marad.Remélem, még sokszor észem lesz benne.Jó lenne minél több emberrel megosztani!
Programajánló