» Hírek, újdonságok

Fokozottan vigyázzunk a madarakra!

A téli szezon egyik legkíméletlenebb gyilkosa a számos boltban beszerezhető egérragasztó. Sok ilyen esetünk van minden évben. Az egérragasztót kartonlapra kenik, esetleg még magokat is szórnak bele csali gyanánt, és kiteszik teraszra, házfalszeglethez. Az ilyen felcsalizott ragasztós kartonlapnak azonban nem az egér esik áldozatául legtöbbször, hanem a madarak. Sok kis telelő énekesmadarunk, akik az etetők vendégei, kertek, parkok ékszerei.

A madár nem tud ilyen értelemben kü lönbséget tenni az etetőben lévő magok és az egérragasztóban lévő magok között, éhes, csábítja a táplálék, a lehetőség, és ugyan úgy áldozatul esik ennek az igen kíméletlen rágcsálóírtónak, mint maguk az egerek. Tévedés ne essék, nem csak a magos egérragasztóba mehet bele a madár, egy óvatlanul kihelyezett csapda is követelhet áldozatokat. A cinegék, vörösbegyek ilyenkor télen minden zugot átkutatnak élelem után, és könnyen beleragadnak a kihelyezett egérragasztóba.
Fontos tudni még, hogy az egérragasztó nem csak ragacsos, de mérgező is, egy madár számára épp úgy, mint egy egérnek. A ragasztóból bőrön át felszívódó anyagok lassan, akár néhány nap alatt fejtik ki hatásukat.

A legfontosabb! SOHA NE tegyünk egérragasztót madarak által is hozzáférhető helyre!!!

Ha mégis megtörtént a baj NE próbáljuk a madarat aromás szerekkel megtisztítani a ragasztótól. TILOS a benzin, az olaj, a hígító, az aceton! Ezek bőrön át felszívódva mérgező hatásúak, és ha az egérragasztótól az abból felszívódó mérgektől még életben maradna a madár ezzel biztosan a legjobb szándék ellenére is kimondjuk rá a halálos ítéletet.
Ragasztót leszedni CSAK vízzel és homokkal finoman dörzsölve szabad.

És hogy mennyire testközelben van ez a probléma azt a fotó is bizonyítja. Ez a vörösbegy az egérragasztó egyik idei áldozata.

Kurucz Zsuzsa

forrás:

https://www.facebook.com/fioka.es.madarmentes/
Programajánló