» Hírek, újdonságok

Európa Tanács Táj Díja 2010. évi nemzeti forduló

A Börzsöny – Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió programjában lefektetett célok megvalósulásához ismét közelebb került egy lépéssel…

Hazánkat az Európa Tanács Táj Díja 2011. évi pályázatán ugyan a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület (Eger) fogja képviselni – ezúton is gratulálva sok sikert kívánok nekik –, de „A Szob–Nagybörzsöny kisvasút teljes turisztikai célú helyreállítása, a Börzsöny–Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió megalakítása, egy hazánkban egyedülálló hegyvidéki turisztikai kínálat megteremtése” c. – kész anyagaink összeszerkesztésével összeállított – pályamű az Európa Tanács Táj Díja pályázat 2010. évi nemzeti fordulóján a oklevéllel elismerten eredményesen szerepelt.

Az Európa Tanács Táj Díja olyan európai szintű megtisztelő kitüntetés, amely elismeri a helyi vagy regionális önkormányzatok, illetve társulásaik által megvalósított intézkedéseket, politikákat, továbbá a nem kormányzati szervezetek kiemelkedő hozzájárulásait a táj fenntartható védelme, kezelése és/vagy tervezése területén.

Létrehozásának célja a kitüntetettek ösztönzése arra, hogy biztosítsák az érintett tájak területének fenntartható védelmét, kezelését és/vagy tervezését. Hozzájárul ahhoz, hogy az embereknek felismerjék a táj minősége felismerésének, megőrzésének, javításának a szükségességét, és a tájra ható, embereken is múló különböző fenyegető veszélyeket. Mindez elsősorban a táji értékek bemutatásán, a tájak szerepének megértetésén, vagyis a társadalom tájjal kapcsolatos felelősségének növelésén keresztül érhető el. A tájdíj adományozása támogatja a közösségi részvételt a tájpolitikát érintő döntéshozó folyamatokban is. Összességében a tájegyezmény megalkotói tájdíjat az egyezmény megvalósítása egyik legfontosabb eszközének tekintik.”

A díjátadó ünnepségre 2011. február 3-án a Budai Várban, az Örökség Galériában került sor. A rendezvényt a VM, a BM, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta, ill. személyesen is megjelent több minisztérium h. államtitkára is.

Az eredményesen szerepelt pályázók (így mi is) 3 perces prezentációt tarthattak a fotókkal illusztrált, a pályázati anyagból a rendezők által összeállított saját tabló előtt, az elismerő okleveleket a környezet- és természetvédelemért felelős h. államtitkár, Dr. Rácz András úr adta át – miközben a kivetítőkön az eredményesen pályázók által küldött (esetünkben börzsönyi) fotók futottak.

A kiállított tablók (így értelemszerűen a miénk is) 2011. március 6-ig hétfőtől szombatig 9-17 óra között a díjátadó ünnepség helyszínén (Örökség Galéria, 1014 Bp., Budai Vár, Táncsics u. 1., a Mátyás templom mellett) bárki számára megtekinthetők. (Külön öröm, hogy egy turistajelzésfestést ábrázoló kép is „bekerült”, így erre a kellően el nem ismert fontos tevékenységre is sikerült felhívni a figyelmet. Az eredményes pályázatokat a VM 2000 példányban megjelentetett színvonalas kiadványban mutatja be.


Berki Zoltán

a Börzsöny – Ipoly völgye (öko)Turisztikai Régió megalakításának kezdeményezője, Nagybörzsöny–Szob Erdei Kisvasútért Közalapítvány kuratóriumi tagja

Programajánló