» Hírek, újdonságok

„Erdészek a természetért” - újabb sikeres élőhely-megőrző projektet zárt az Ipoly Erdő Zrt.

Sajtóközlemény

2012. április 27-én zárult le az „Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép- Magyarországi erdészetei területén” projekt Nagymaroson. Az ünnepélyes záró rendezvény egyben egy szakmai konferencia is volt, ahol tudományos szaktekintélyek ismertették az Ipoly Erdő Zrt. egyedülálló Börzsöny hegység tájhasználati, erdőtörténeti, és erdőtársulástani kutatások során szerzett tapasztalataikat és a projekt során felhasznált eredményeiket. A rendezvényen a szakma képviselői mellett a szaksajtó és a természetismeretek után érdeklődő nagymarosi iskolások is részt vettek.

A kutatásokon alapuló természetvédelmi és természetmegőrző beruházások az „Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép-Magyarországi erdészetei területén” című pályázat támogatásával zajlottak. Az erdész, erdőmérnök szakemberek munkájának köszönhetően 2010. március 1. és 2012. február 28. között, Pest megye több mint félszáz helyszínén valósult meg a kijelölt területek természet közeli állapotának védelme és rehabilitációja. Ez magában foglalja az élőhelyek védelmét és helyreállítását, az ott élő élőlények fennmaradásához szükséges feltételek biztosítását.

A projekt jelentősen hozzájárult a természetvédelmi oltalom alatt álló, védettségi besorolással rendelkező (Natura 2000-es területek) élőhelyek komplex természeti értékeinek megóvásához, helyreállításához. A hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme, illetve élőhelyük biztosítása valósult meg ilyen módon.

A természetvédelmi fejlesztés négy elemre épült

1 . Az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei sikereket értek el a természetes erdők erőszakosan terjedő idegenhonos betolakodóival szemben, az akác és bálványfa terjedésének visszaszorításában 970 000 négyzetméter en . Az invazív fafajok lokális, szigetszerű térhódításának megfékezése erdeinkben sok időt, energiát felemésztő szakmai feladat. Páratlan természeti értékeink és vele számos védett és fokozottan védett faj megmaradása érdekében azonban elengedhetetlen.

2 . Az invazív fafajok eltávolítása után az erdészeti szakemberek őshonos kocsánytalan tölgy és elegy fafajokkal újították fel az erdő állományokat. A mostani projektben összesen 198 000 négyzetméteren sikerült összetett, sokszínű stabil erdei életközösségek kialakulását megalapozni a beavatkozásokkal.

3 . Az erdészeti szakemberek a hegyi kaszálórétek védelmével számos védett növény- és állatfaj számára teremtenek kedvező életfeltételeket. Újabb területeken, 17 000 négyzetméterrel bővült a helyreállított kaszálórétek nagysága.

4 . 20 000 folyóméter en bontották el az évtizedekkel ezelőtt rosszul kialakított, ökológiai kapcsolatokat gátló kerítéseket. Ez nélkülözhetetlen a területek természetes kapcsolatainak helyreállításához, a nagytestű fajok vándorlásához.

Az aktív természetvédelem megismerés - Környezettudatosság erősítését célzó tevékenységek

Az Ipoly Erdő Zrt. rendkívül fontosnak tartja, hogy mindenki részese lehessen az aktív természetvédelemnek, és megismerhesse annak fontosságát. A projekt ideje alatt számos rendezvényre invitálta a szakmai kör mellett a kisiskolásokat, pedagógusokat, újságírókat és a túrázni vágyókat.

A Szakkiállításokon lehetőség volt a szakmai kör és a lakosság elérésére is, méghozzá úgy, hogy az erdészek, erdőmérnökök különböző megvilágításba helyezve beszéltek az aktív természetvédelmi tevékenységről. Az elmúlt évek során számos újságíró vett részt a projekt népszerűsítésében. A fejlesztések nem pusztán sajtóközleményeken keresztül, hanem az érintett területek bejárásával, szakemberek vezetésével tárultak az újságírók elé, akik faültetéssel fejezték ki elkötelezettségüket a természetvédelem iránt. A gyerekek környezeti nevelésének jegyében már több alkalommal sikeresen dolgoztak együtt pedagógusok és erdészeti szakemberek. A Pedagógus Nap jó fórumnak bizonyult a további közös, eredményes munka folytatásához. A már hagyománnyá vált II. Dalol a Naszály kórustalálkozón több mint száz kisiskolásnak meséltek az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai az élőhelyek megőrzéséről, összekötve természetvédelmet a kultúrával. A mindenki számára nyitott természetjáró gyalogos rendezvények nagy sikert arattak a résztvevő baráti társaságok, civil egyesületek körében. Egy új tanösvény útvonalának és ismeretanyagának kidolgozásában, jelzésfestésben, és a Mária út egy újabb szakaszának felavatásában vettek részt a természetbarátok. Az „Otthonom az erdő” kreatív rajzversenyre 3490 pályamű érkezett, amely nagy örömmel töltötte el a Zrt. munkatársait, hiszen ez azt jelenti, hogy a természet szeretete közel áll a gyerekekhez és a rajzok készítése során talán mindannyian a természet őrévé, kis erdésszé változtak.

Projektadatok

- A pályázat címe: Élőhelyek megőrzése és rekonstrukciója az Ipoly Erdő Zrt. Közép- Magyarországi erdészetei területén.

- A pályázat azonosító száma: KMOP-3.2.1/A-09-2009-0010

- A projekt összköltsége: 199.772.110 Ft

- Az elnyert támogatás: 179.794.899 Ft

- A megvalósítás helyszíne: mintegy 50 helyszínen a Börzsöny és a Cserhát területen, a Közép-magyarországi Régióban

- A megvalósítás helyszíneinek védettségi foka: országos jelentősegű védett terület, Natura 2000 terület.

A projekt megvalósításával az erdészeti szakemberek célja az, hogy az utánunk következő nemzedékeknek olyan erdőket örökíthessenek át, melyek ha felnőnek, természetszerűségükben az évszázadokkal ezelőtti erdők képét idézik majd fel.

További információ

Gáncs Viktor – erdészetvezető, Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészet, gancs@ipolyerdo.hu

Lengyel László – közönségkapcsolati vezető, Ipoly Erdő Zrt., lengyellaszlo@ipolyerdo.hu

Programajánló