» Hírek, újdonságok

Brit punkok, izraeli popcsajok, és a kortárs kultúra legjava a Bánkitó Fesztiválon.

Brit punkok, izraeli popcsajok, orosz DJ és észt gitáros, plusz a magyar zene legfontosabb bandái, több mint 140 civil és kulturális program, független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás. Emellett tó, napsütés, családias hangulat és a bánki táj. Ez a Bánkitó, a legnagyobb magyar kisfesztivál, 2017-ben.

A fő témájuk idén a korrupció lesz, amit így vagy úgy minden zenész, művész és civil kommentálni fog. Aki képbe akar kerülni a hazai progresszív kulturális élet összes fontos szereplőjével egy helyen, annak Bánkon könnyű dolga lesz! Aki biztosan ott akar lenni, annak érdemes május 15-ig becsekkolnia a kedvezményes jegyekért.

A tavaly óta hivatalosan is 4 napos Bánkitó Fesztivál július 12. és 15. között idén is arra törekszik majd, hogy Magyarország legfontosabb kulturális fesztiválja legyen. Mindezt továbbra is Bánkon, a Bánki-tó mellett, ahol két koncert között akármikor mehet a csobbanás a vízbe. A friss levegőt Bánkon a szponzorlogók és a reklámzaj sem rontják el, hisz non-profit fesztiválként nagyon fontos szempont a szervezők számára, hogy a körítés ne mehessen a tartalom rovására. A tavalyi sikerek után a régiek mellett az Auróra színpada is újra érkezik a tóra, a KERET pedig már nem csak pop-up koncertekkel fog feltűnni a fesztivál körül, hanem minden este házibulikat is tartanak majd az egyik tábori faházban. Ezektől lesz a híres Bánkitó hangulat az, ami.

Zene

A Bánkitó Fesztiválon már nem csak a legizgalmasabb magyar bandák fogják a tó környékét élettel megtölteni. A Bánkitó fontosnak tartja, hogy a kelet-közép-európai régió wannabe nagyszínpados és már befutott bandái is teret kapjanak. A megszokott hazai szelekció mellett így idén több feltörekvő és már feltörekedett külföldi zenekarral bővül a fellépők listája, ami egyebek mellett az észt Intsikurmu fesztivállal és a BUSH-sal (Budapest Showcase Hub) együttműködve készült el.

Valószínűleg a fesztivál két legdurvább koncertjét a brit Slaves és a német The Picturebooks fogja adni, hogy a Bánkitóból Pánkitó legyen egy éjszakára. Mindeközben a magyar vonalról sem feledkeztek meg a szervezők. Mint minden évben, most is érkezik majd a Middlemist Red és ismét jön a Zságer-Genser páros Changing Grey-re keresztelt elektronikus live-actje is. Ugyancsak a visszatérők táborát erősíti a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír is, akik a Tószínpadon fogják majd adni a nyári naplemente-alá-valót.

Az észt Argo Vals – legújabb kislemezét a KEXP mutatja majd be – a Bánkitó és az Intsikurmu fesztivál együttműködésének keretében jön a tóra space-gitárral és szétdelayezett improvizációval. Cserébe a Fran Palermo-t küldjük hozzájuk, akiknek azért szerencsére lesz idejük nálunk is újból fellépni és bemutatni az új albumuk. Az észtek mellett a csehek is képviseltetik magukat a DIV I DED zenekarral, akik a BUSH szponzorálásában érkeznek, itt is erősítve a #newkidsfromtheblock vonalat.

Ugyancsak a hazai visszatérők táborát erősíti majd a Bohemian Betyars, az Anima Sound System az új albumukkal, a Zagar az új produkciójukkal és a Panel Surfers is. A társadalomkritikus hip-hopot szeretőknek sem kell csüggedniük, hisz Bankos mellett Bobafettet is sikerült meggyőzni, hogy mint 2015-ben, most is jöjjön haza nyáron egy koncertre az S*10 sátrába.

Végül, de nem utolsó sorban valószínűleg az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz; három arab zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel már keresztülszántottak a Közel-Keleten.

Elektronikus

Idén sem marad elektronikus zenei helyszín nélkül a Bánkitó. A Déli Színpadra keresztelt új helyet a Lost Minute-ból már jól ismert Naga és Peter Bernath kurálják és a legmenőbb pesti és vidéki buliszervező csapatok képviseltetik majd magukat a Deepfields-től a Technokunston át a LavaLava-ig. Az első hazai Boiler Room bulit megtáncoltató Route 8 és Imre Kiss mellett az orosz Doyeq élő szettje is le van már fixálva. A fesztivált a minden évben visszatérő Bernáthy Zsiga zárja majd.

Persze nem csak a Déli Színpadon lesznek a főszerepben az ütemek. Jön még az osztrák Elektro Guzzi is instrumentál technójukkal és az S*10 színpadon idén is lesz UFFALO STEEZ. Emellett a Tilos Rádió a Robur csapatával hozza majd a tavalyi igazi tilosos feelinget. Break, hiphop, funk, RÉV.

Színház

A Bánkitó színházi fesztiválja idén is arra törekszik, hogy független színházi szemleként mutassa be a legfontosabb kortárs magyar darabokat. Emellett lesznek kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók, amiket csak Bánkon láthatnak az érdeklődők. A fő szempontunk olyan társulatok, előadók meghívása volt, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek.

Hajdú Szabolcs a Látókép Ensemble-lal például nem csak a már híressé vált Ernelláék farkaséknál filmet hozza el, hanem a film színdarab változatát és a következő részt, a Kálmán napot is. Mellettük ott lesz még a Tünet Együttes, a Táp Színház, Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is[1] , Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig (nem túl) limonádé stand-uppal készül.

Civil_kult

A Bánkitón idén is egy olyan fontos társadalmi probléma fogja majd össze a fesztivál összes programját, ami mellett nem lehet már csak úgy elbuliznia senkinek. 2017-ben ez a korrupció, és azok a dolgok, amik azt lehetővé teszik. A szervezők most sem szeretnének majd passzívak, puszta megfigyelők maradni. A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. A Bánkitó minden megjelenése egyértelműen fog üzenni: NEM OKÉ.

A programok közt a legnagyobb és legfontosabb civil szereplők képviseltetik majd magukat nálunk a TASZ-tól a K-Monitoron keresztül az Amnesty-ig. Hogy néhányat említsünk a több mint 140 program közül, az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót vagy épp korrumpálódni. A Tanítanék Mozgalom interaktív 'tanórát' tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon van kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékot hoz ahol a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséről a verseny folyik.

Képző

Idén először a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: Einstand. Az Einstand magába foglalja mindazt, ami a mai Magyarországon való létezés lényegét jelenti. Egy nagyon szűk elit került olyan pozícióba, aminek segítségével sokkal több az esélyük az élet különböző területein való boldogulásra, mint az ország többi – papíron ugyanolyan jogokkal rendelkező – állampolgárának. Így az ország 99% -a bármikor kerülhet olyan helyzetbe, mint Molnár Ferenc regényében a kisfiúk, akiknek elvették az üveggolyóit. Ez adja meg a művek értelmezései keretét.

A tavalyihoz hasonlóan az idei képzőművészeti rész is három szekcióból áll össze. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg szekciójukban különböző médiumokon keresztül. Ezek mellett a Bánkitó a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként pedig idén is kiírásara került az Open Call szekció pályázata, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.


Programajánló