paper can burn és egyéb érdekességek

2011, Március 30 - 13:00

Nem szoktam nagyon mást vásárolni csak részvényt, így csodálkozva hallottam, hogy 300 Ft felett van a kenyér kilója (persze a gabonaárak fényében nem meglepő). Emlékezve a Kádár-rendszer mítikus 3,60-as kenyerére, ez azt jelenti, hogy a forint értékének majd 99%-át elveszítette az elmúlt bő 30 évben. És a papírpénzek esetében másra nem is nagyon számíthatunk. A politikusok számára régen és most is a legegyszerűbb, és legkevésbé fájdalommentes megoldások közé tartozott az elinflálás és ezért szinte garantált, hogy minden papírpénz előbb-utóbb szinte teljesen elveszíti értékét. Hosszú távon nem is hiszek a papírban csak a reáleszközökben, valódi hosszú távon ezek az igazi értékőrzők. Ide számít a lakás, egyéb ingatlan, föld (ez valóban REAL estate), de a különböző vállalatok tulajdonrészei, részvények is.A többi csak ígérvény valamire aminek az értéke még az előzőeknél is kevésbé fix.

Másik érdekesség: az olaszok is rájöttek, hogy az adósságból is lehet túl sok:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/alkotmanyban_korlatozna_a_koltsegvetesi_hianyt_olaszorszag.147336.html

De, ahogy a művelt magyar mondja: cu spét, az államadósságuk már így is gigantikus: "Amint azt Tremonti az olasz parlamentben elmondta, a meglévő szabályozás, amely megakadályozza az újabb költségvetési kiadások kiszabását a szükséges pénzügyi fedezet meghatározása nélkül, elégtelennek bizonyult és nem szabott gátat annak, hogy 119 százalékra nőjön a GDP-arányos államadósság.". Nem tudom mire számítanak az olaszok, de 120%-os adósságot nem lehet kinőni, ezt vagy el lehet inflálni (lehetne HA lenne saját pénzük, de a líra már csak az inflációpárti gazdaságpolitikusok álmaiban él), vagy csődöt lehet jelenteni. Gondolom valamelyik meglesz az évtizedben.

Persze a papír mindent elbír: "Olaszország jelenlegi pénzügyi programja szerint a költségvetést 2015-re hozná egyensúlyba a római kormányzat, s ezt követően fokozatosan csökkenne az államadósság mértéke. "

Hiszi a piszi.

Magyar vonatkozása ez utóbbinak: " Az MNB szerint a bejelentett csomag alapján "egyértelműen azonosítható a kormányzat hiánycsökkentési szándéka", de az "intézkedések döntő része kevéssé részletezett". 
 

Na ez egy igazán politikailag korrekt megfogalmazás.Olyan mintha én azt mondanám, hogy szeretnék magamnak 50es bicepszet, de még kevéssé részletezett hogy ezt hogyan fogom elérni. És valóban.