miért ne lenne recesszió magyarországon?

2011, Szeptember 27 - 12:08

Elég gyakran vannak vad ötleteim a gazdasággal kapcsolatban és ezek elég gyakran  tévedésnek szoktak bizonyulni. Mindazonáltal nem fér a fejembe, hogy mitől NE lenne recesszió jövőre Magyarországon? Méghozzá igazán komoly recesszió.

 

Az MNB egyelőre növekedésre számít és csak alternatív, kevésbé valószínű (bár egyre valószínűbb, ahogy érzem a beszélgetésből) forgatókönyvük a recesszió. Nem vagyok a téma nagy szakértője, de nekem a növekedés sehogy sem jön össze:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/novekedes_vagy_recesszio_egyre_vekonyabb_a_jeg_interju.155892.html

Nézzük miből áll össze a GDP á lá makro tankönyv első évfolyam: Y= C+I+G+(X-M)

azaz

Első a fogyasztás. Tudjuk, hogy a fogyasztás csökkenni fog, hiszen a devizahitelek végtörlesztésére mindenki minden utolsó erőforrását mozgósítani fogja (meg a szomszédét és a nagybácsiét is), tehát jövőre majd ismét fel kell tölteni a tartalékokat, takarékoskodni kell, így nem fognak költeni. Aki nem végtörleszt, annak meg annyira felment a havi részlete, hogy azért nem fogyaszt. A maradék, akik valóban minimálbér körül vannak, lehet hogy még rosszabbul jár. Számos munkahely ugyanis megszűnhet a minimálbér drasztikus elemlése miatt, vagy ha nem, akkor az alacsony fizetési kategóriában lévők nettó bére így vagy úgy de csökkenni fog. Nekik nem lesz munkájuk, ők sem fogyasztanak

Második a képletben a beruházás. Na ez aztán végképp nem lesz, hiszen hitel híján nincs beruházás, és azt már korábban leírtam, hogy a bankok valószínűleg hatalmas hitelvisszaszívást hajtanak végre a gazdaságból (mivel jelentős veszteséget szenvednek el saját tőkéjükben), tehát a beruházások is csökkenni fognak.

A harmadik a kormányzati szektor költekezése. Itt komoly megszorítás   reform lesz, a költségvetési hiánynak csökkennie kell. Habár az IMF-et elkergettük, de helyette kaptunk egy még szigorúbb urat: a piacot, ő pedig nem tűri a fegyelmezetlenkedés. Tehát ebből az irányból is csökkenés jön

Az utolsó a nettó export. Ez az egyetlen reményünk, ez tartotta fenn az elmúlt 2-3 évben a hazai gazdaságot is, de Európa durva lassulásával valószínűleg ebben sem lesz növekedés, sőt könnyen lehet, hogy csökkenésbe fordul.

Négy komponensből négy negatív. Ebből nem növekedés lesz, hanem óriási kontrakció. Szerintem.