22 évente sötétség

2015, December 9 - 17:31

A 22 évente sötétség (Pitch Black) az egyik kedvenc B-kat filmem, amelyben egy bolygó felett 3 nap van, és emiatt szinte állandóan világosság uralkodik. Kivéve 22 évente, amikor egyszerre megy le mind a három nap, és teljes sötétségbe borul a bolygó. Természetesen a szuperszörnyek ilyenkor jönnek elő...

A tőkepiacok kissé hasonlóak. Általában minden szép és jó, de bizonyos időközönként nagyon rossz együttállás alakul ki, és akkor beköszönt a teljes sötétség, előjönnek a szörnyek és mindenkit levadásznak. 1987, 1997(8), 2007(8):10 évente sötétség a minta mostanában, úgyhogy lassan itt az ideje a következő szörnytámadásnak. Persze lehet, hogy még nem most következik be, különösen mivel a nagy jegybankok igen támogatóak, és úgy néz ki, hogy emiatt a korábbiakhoz képest megnyúlt a ciklus, de a jelek ennek ellenére nem túl jók. Ha nem is teljes sötétség (á lá 2007-9), de azért valamiféle alkonyzóna (Twilight Zone - másik kedvenc) könnyen kialakulhat 2016 folyamán.

Egyrészt itt van ugye az önerősítő kínai-feltörekvő-árupiaci mészárszék (erről már többször írtam, pl: http://www.zsiday.hu/blog/kiv%C3%A1r%C3%A1s), amely valószínűleg nem oldódik meg addig, amíg nem megy néhány nagy szereplő csődbe (Glencore? Brazília?), másrészt erre még ráerősít a Fed a kamatemelős-dollárerősítő beszédeivel, viszont nem elhanyagolható a vállalati kötvények piacán uralkodó mészárlás sem: itt a szabályozás nem szándékolt hatása (pl. Volcker-rule) miatt eltűntek az árjegyzők, és a nehéz helyzetben nincs aki megtartsa a piacot - így őrült mód emelkednek a hozamok. Ez viszont nehézzé teszi a cégek finanszírozását, ami rontja a helyzetüket és az egész gazdaság helyzetét, ami viszont tovább emeli a vállalati kötvényhozamokat. Úgyhogy itt elég erős önerősítő folyamatok látszanak kibontakozni, ráadásul ezek egymással is összefonódnak, és egymást ís erősítik.

A kérdés csak az, hogy a tőkepiacokat megvilágító napok közül egy, kettő, vagy mindhárom nyugszik le. Egy éjjellátó szemüveget mindenesetre nem árt beszerezni.

http://www.imdb.com/title/tt0134847/
http://www.imdb.com/title/tt0088634/?ref_=fn_al_tt_2